Loading...

Oftalmološke usluge

Pregled djece i odraslih

Specijalistički pregled oftalmologa podrazumijeva određivanja vidne oštrine i refrakcije oka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka te mjerenje očnog pritiska.

Pregled očnog dna (fundus) može se izvršiti na usku ili široku zjenicu i predstavlja pregled, odnosno uvid u stanje, papile očnog nerva (papila nervi optici), žute mrlje (macula lutea), mrežnice i krvnih sudova, u cilju dijagnostike patoloških promjena i oboljenja.

 

Mjerenje intraokularnog pritiska je određivanje vrijednsoti intraokularnog pritiska u cilju praćenja njegovih vrijednosti i procjene rizika progresije glaukomskih oštećenje optičkog nerva.

 

Dnevna krivulja očnog pritiska predstavlja utvrđivanje dnevne varijacije vrijednosti očnog pritiska, na dva sata, tokom dana, kako bi se dobio detaljniji uvid u njegove dnevne varijacije.

 

Kornealna topografija je dijagnostička metoda kojom se dobija detaljan opis prednje površine rožnice. Koristi se za dijagnozu, procjenu, praćenje i liječenje pojedinih degenerativnih oboljenja i stanja na rožnici, kao i radi tačnog određivanja kontaktnih leća.

 

Fitovanje kontaktnih leća
Kod prvih leća potrebno je fitovanje i procjena fita. Ukoliko je vid u potpunosti zadovoljavajući, ostavljaju se leće pacijentu i predlaže se kontrola za 10-14 dana, no ukoliko su fit i jakost leće ispravni, naručuju se za pacijenta.

 

Ispitivanje suhoće oka
Sindrom suhog oka ili kseroftalmija je stanje nedovoljnog lučenja suza. Suze su neophodne za podmazivanje, prehranu, održavanje zdravlja i optičke funkcije prednje površine oka, te jasan vid. Osim toga, smanjuju mogućnost infekcije, ispiru strana tijela iz oka i zadržavaju površinu očiju glatkom i čistom. Svakim treptajem kapka suze prekriju prednju površinu oka, odnosno spojnicu i rožnicu. Višak suza u oku otječe u male drenažne cijevi u unutarnjem očnom kutu odakle se sprovode u nosnu šupljinu. Kod osoba sa sindromom suhog oka ne stvara se dovoljno suza ili suze imaju lošu kvalitetu. Sindrom suhog oka je uobičajen i često hronični problem, posebno kod starijih ljudi.

 

Egzoftalmometrija
Egzoftalmometrija je postupak mjerenja izbočenosti očnih jabučica pomoću egzoftalmometra po Hertellu. Egzoftalmometrija se radi u sklopu dijagnostičke obrade kod bolesti štitnjače kada mogu biti zahvaćene i oči tj. očni mišići, ovojnice i retrobulbarno masno tkivo, a što može dovesti do izbuljenih očiju, bolnosti pri pokretima očiju ili duple slike. Na sljepoočnice pacijenta nasloni se egzoftalmometar i provjeri izbočenost svakog pojedinog oka. Nije potrebna posebna priprema.

 

Gonioskopija
Gonioskopija  je pregled prednjeg dijela oka i komornog kuta pomoću Goldmanove trozrcalne leće. Komorni kut može biti sužen ili potpuno zatvoren i time uzrokovati povišeni očni tlak. Prema nalazu definira se vrsta glaukoma (zatvorenog ili otvorenog kuta), a time i terapija. Gonioskopija se radi u sklopu dijagnostičke obrade za dokazivanje glaukoma. U sjedećem položaju i u lokalnoj anesteziji, pomoću biomikroskopa se na oko nasloni Goldmanova trozrcalna leća i pregleda širina komornog kuta svakog pojedinog oka. Nije potrebna posebna priprema.

 

Pahimetrija
Pahimetrija je mjerenje debljine rožnice. Pahimetar je neophodan instrument za ispravno mjerenje očnog pritiska i dijagnostiku bolesti rožnice. Pahimetrijom ultrazvučno mjerimo debljinu rožnice što je vrlo važno jer debljina rožnice utiče na izmjerene vrijednosti očnog pritiska. Na osnovu posebnih tablica korigira se vrijednost očnog pritiska.

 

Skijaskopija
Kod djece i mlađih osoba nije dovoljno dioptriju izmjeriti samo kompjuterskim refraktometrom, nego se radi tzv. „kapanje“ pomoću atropinskih ili sličnih kapi koje šire zjenice te se zatim objektivno mjeri dioptrija na koju više ne utječe akomodacija oka. Skijaskopija je potrebna kada dijete ili mlada osoba vidi dobro, ali se pri tom napreže, kada oko bježi (strabira), kod osjećaja težine u očima, crvenila, suzenja, glavobolje i zamora pri dužem čitanju ili gledanju u računar.

 

Oftalmološki ultrazvučni pregled
Ultrazvuk oka je neinvazivna pretraga prilikom koje se ultrazvučna sonda prislanja na zatvorene oči. Ultrazvučnom pretragom oka dobijaju se podaci o unutrašnjosti oka kada je nije moguće pregledati. To je najčešće slučaj kod zamućenja prozirnih optičkih medija oka kao što su rožnica ili leća. Ultrazvukom se mogu dobiti grubi podaci o očnoj pozadini, primjerice postoji li odignuće mrežnice, krvarenje u unutrašnjosti oka ili prisutnost tumora.

 

Optička koherentna tomografija
Optička koherentna tomografija (OCT) je neinvazivna, nekontaktna metoda laserskog slojevitog snimanja mrežnice i vidnog živca. OCT snima slojeve mrežnice u vrlo visokoj razlučivosti (od 4 do 10 mikrona) koristeći se laserskim svjetlom infracrvenog spektra. Pretraga je potpuno bezbolna i ne šteti oku. Popularno se naziva očni CT jer slojevito snima mrežnicu i vidni živac, a za razliku od kompjutorizirane tomografije – ne zrači.

 

Vidno polje - perimetrija kinetička i statička
Određivanje vidnog polja jedan je od osnovnih parametara za dijagnostiku i praćenje liječenja mnogih bolesti oka, posebno kod povišenog očnog pritiska (glaukoma) te drugih bolesti kod kojih sumnjamo na oštećenja vidnog puta. Perimetrija je ispitivanje vidnog polja.
Vidno polje je sav prostor koji oko vidi pri fiksiranju neke tačke unutar tog prostora. Za razliku od ispitivanja centralne vidne oštrine, a koja je odraz funkcije makule, perimetrija procjenjuje i funkciju periferije mrežnice i živčanih puteva odgovornih za prijenos i obradu vidnih informacija. Vidno polje se najčešće ispituje fiksacijom tačke koja se nalazi ravno naprijed u razini oka. Ispituje se za svako oko zasebno, no mogu se testirati i oba oka zajedno.

 

 

 

Operativni zahvati glaukoma
 

Pahimetrija
Dijagnostička metoda mjerenja debljine rožnjače. Koristi se kod različitih bolesti rožnice, za precizno mjerenje očnog pritiska, kao i prije postupaka refraktivne hirurgije.

 

Pregled prednjeg segmneta oka
Pregled prednjeg segmenta oka (Biomikroskopija) je dijagnostička metoda pregleda i otkrivanja poremećaja vida. Biomikroskop služi da osvijetli i prikaže pod velikim uvećanjem prednji segment oka (konjunktiva, beonjača, rožnjača, dužica, prednja očna komora, sočivo i prednji dio staklastog tijela). Dodatnim instrumentima omogućen je pregled struktura komornog ugla, cilijarnog tijela, očnog dna i mjerenje očnog pritiska. Biomikroskopom se također pregledaju i kontaktna sočiva na oku.

 

OCT optičkog nerva
Optička koherentna tomografija (OCT) je neinvazivna dijagnostička metoda laserskog slojevnog snimanja mrežnjače i vidnog živca kojom je omogućeno sagledavanje poprečnih presjeka unutrašnje strukture. OCT omogućava topografski način prikazivanja debljine mrežnjače i sloja nervnih vlakana koji se mogu direktno porediti sa nalazom na očnom dnu, ranu detekciju, dijagnostiku i praćenje efekata konzervativne i hirurške terapije kod različitih oboljenja retine.

 

Perimetrija
Perimetrija je metoda kojom ispitujemo vidno polje, a vidno polje je prostor koji oko vidi pri fiksiranju neke tačke unutar tog prostora. Rezultati perimetrije se koriste za analizu perifernog vida tj. otkrivanja poremećaja u rubnim djelovima vidnog polja. Perimetrija procjenjuje i funkciju periferije mrežnice i živčanih puteva odgovornih za prijenos i obradu vidnih informacija.
 

Pregled očnog dna
Pregled očnog dna na usku ili široku zjenicu, papile očnog živca, makule (žute mrlje), retine i krvnih sudova, u cilju dijagnostike patoloških promjena i oboljenja.
 

Operativni tretman
Hirurgija strabizma ima zadatak da oko dovede u odgovarajući položaj, time što se pomjeraju i podešavaju mišićni pripoji. Strabizam (razrokost) predstavlja anomaliju položaja očiju i binokularnog vida, zapravo motornu i senzornu anomaliju. To praktično znači nemogućnost istovremenog usmjeravanja oba oka, odnosno vidnih linija ka tački koja se fiksira i formiranje jedinstvenog lika gledanjem sa oba oka. Postoji više vrsta strabizama: urođeni, stečeni, sa otklonom ka nosu ili spolja, gore ili dole, na jednom oku (monokularni) ili alterirajući (oči naizmjenično idu u otklon i naizmjenično fiksiraju), sa praćenjem pokreta zdravog oka ili zaostajanjem u istom položaju.

 

Operativni zahvati plastike kapka
Riječ je o operativnom zahvatu na očnim kapcima u svrhu korekcije njihovog izgleda. Blefarohalaza je pojava kožnih nabora očnih kapaka koja nastaje zbog popuštanja struktura očnih kapaka, pri čemu dolazi do stvaranja nabora kože (dermatohalaza) i djelimične hernijacije masnog tkiva iz orbite.

 

Operativni zahvati stražnjeg segmenta oka
 

Intravitrealna aplikacija anti VGF lijekova

 

Operacija glaukoma trabeculoplastika
 

Operacija glaukoma ugradnja express mini shunt

 

Operativni zahvati strabizma

 

Listu svih usluga i cjenovnik možete pogledati klikom na dugem ispod
Cjenovnik