Loading...

Laboratorijske usluge

Laboratorijska dijagnostika

Moderno opremljena laboratorija je osnovni faktor za brzo i tačno postavljanje dijagnoze.

 

Tumor markeri
Tumorske markere stvaraju tumorske ćelije ili druge ćelije u organizmu kao odgovor na prisustvo karcinoma ili na izvijesna benigna (nekancerozna) stanja. Njihovo određivanje je značajno za rano otkrivanje bolesti (ali nije dovoljno za postavljanje dijagnoze!) podjednako kao i za procjenjivanje djelotvornosti liječenja.


Hormoni štitne žlijezde TSH, FT3, FT4
Štitna žlijezda je jako važna za metabolizam, a ukoliko dođe do njenog poremećaja najčešće se provjeravaju T3 i T4 hormoni, kao i TSH. Ukoliko su vrijednosti T3 i T4 normalne, a TSH povišen, traže se antitijela na štitnu žlijezdu koja treba da pokažu neko autoimuno oboljenje.


Reproduktivni hormoni (trudnoća, prolaktin, feritin)
Nalazi reproduktivnih hormona predstavljaju značajnu informaciju u procjeni uzroka i liječenju steriliteta, ali je potrebno da se pravi testovi urade u odgovarajuće vrijeme. Naime, hormoni su hemijske supstance koje učestvuju u regulaciji metaboličkih procesa dijelujući u malim količinama, a luče ih endokrine žlijezde ili nervne ćelije. Hormon prolaktin luči hipofiza, a kod žena koje nisu trudne može da znatno ometa ovulaciju. Zato je promjena nivoa prolaktina u krvi jedna od rutinskih analiza kod žena koje se bore sa neplodnošću.


Feritin u krvi je kompleks bjelančevina i željeza. Mjerenje feritina pomaže liječniku u određivanju koliko željeza vaše tijelo skladišti te otkriva da li je razina feritina u krvi niža od normalne, a što ukazuje na to da su zalihe željeza niske i da pacijent ima nedostatak željeza.


Kompletna krvna slika (KKS)
Kompletna krvna slika se radi zbog procijene opšteg zdravstvenog stanja i otkrivanja raznovrsnih poremećaja poput anemija, infekcija, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim materijama. KKS uključuje broj eritrocita, leukocita i trombocita, eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC, RDW), trombocitne konstante (MPV, PDW), diferencijalnu krvnu sliku (podvrste leukocita: neutrofili, eozinofili, bazofili, monociti, limfociti), hemoglobin i hematokrit.


Trigliceridi
Trigliceridi su vrsta lipida tj. masti. Preciznije, trigliceridi predstavljaju lanac masnih kiselina visoke energije koji obezbjeđuju veliki dio energije potreban za normalno funkcionisanje ćelija. Osobe sa povišenim nivoom triglicerida imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.


Holesterol
Holesterol predstavlja jedan od tri osnovna oblika masti u hrani i tijelu. Vrlo je bitan jer kao gradivni element ulazi u sastav membrane svake ćelije našeg organizma. Također, ulazi u sastav brojnih hormona (estrogena, progesterona, testosteron, hormona kore nadbubrežne žlijezde). Pored holesterola koji svakodnevno apsorbujemo iz hrane (tzv. egzogeni holesterol), jedna veća količina se stvara u ćelijama našeg tijela, najviše u jetri. Faktori koji utiču na koncentraciju holesterola u plazmi su: količna holesterola u svakodnevnoj ishrani, ishrana bogata zasićenim mastima, nedostatak insulina ili tireoidnih hormona povećava njegovu koncentraciju, dok višak tireoidnog hormona smanjuje.


Šećer u krvi
Glukoza ili šećer skoro uvijek se vezuju za dijabetes. Ovde čak i najmanje povećanje vrijednosti glukoze treba shvatiti ozbiljno. Pouzdan parametar je HBA1c koji pokazuje prosječnu vrijednost glukoze u posljednja dva do tri mjeseca i ne zavisi od trenutnog unosa hrane. Njegovo povećanje znači da je velika vjerovatnoća da je pacijent dijabetičar.


Alergo testovi
Alergo testovi se preporučuju učiniti kod svake sumnje na alergijsku narav bolesti, neovisno o dobi bolesnika. Kožni alergološki test je nezaobilazan kao specifična i senzibilna, brza, reproducibilna i jeftina screening metoda u dijagnostici alergijskih bolesti.


Testovi na droge
Postupak testiranja zahtjeva dobivanje tjelesnog uzorka (urina, sline, krvi). Najuobičajenija je metoda testiranja urina. Uzimanje uzorka treba biti strogo pod nadzorom kako bi se izbjegle zamjene, razrjeđivanja ili druge vrste manipulacije. Testiranje se može obaviti na jednu ili više droga što utiče na primjenjivost testa i cijenu. Važno je znati da je zloupotrebu droga moguće utvrditi samo odgovarajućim testom, što znači da ako je osoba uzela marihuanu, a testirana je na MDMA, njezin test će se pokazati negativnim, jer se u organizmu neće utvrditi prisutnost kanabinoida.


Listu svih usluga i cjenovnik možete pogledati klikom na dugem ispod
Cjenovnik