Loading...

Oftalmološka stanja

Mrena

Dok imamo zdravo oko i uredan vid obično ne razmišljamo ili ne možemo zamisliti kako bi se snašli ili ponašali u slučaju izgubljenog čak i privremeno oslabljenog vida.

Mrena Siva mrena ili katarakta jedna je od najčešćih bolesti osoba starije životne dobi. Javlja se u 70% osoba starijih od 75 godina. Posljedica je prirodnog procesa starenja koji dovodi do zamućenja očne leće. Katarakta može biti i posljedica traume, metaboličke bolesti (dijabetes, galaktozemija), primjene lijekova (kortikosteroidi), a može nastati i kao komplikacija nekih drugih očnih bolesti (uveitis, glaukom), te se javiti u sklopu nekih sindroma (npr. Downov sindrom).
 

Manifestira se zamućenjem vida, gubitkom kontrasta, te zablještenjem kod jakog svjetla.
 

U nekim slučajevima početne mrene, vid se može poboljšati naočalama budući da bubrenje leće izaziva miopizaciju (minus dioptriju) oka. S vremenom, napredovanjem zamućenja leće, naočale više ne mogu biti korisne te kao jedina mogućnost liječenja preostaje operacija mrene.

Operacija sive mrene danas je jedan od najsigurnijih i najčešće izvođenih operativnih zahvata u svijetu. Fakoemulzifikacijska ekstrakcija leće (eng. phacoemulsification-PHACO) s implantacijom intraokularne leće (IOL) u stražnju sobicu je zlatni standard u operaciji sive mrene. Radi se o ultrazvučnom operativnom zahvatu na „mali rez“. Zahvaljujući „malom rezu“ ranu nije potrebno šivati. Operacija se izvodi u topičkoj anesteziji (lokalna anestezija ukapavanjem), bezbolna je te traje manje od 10 minuta. Prednosti moderne metode operacije mrene su manji rez, manji postoperativni astigmatizam, manje očnih komplikacija te brži oporavak vida. Već nakon nekoliko dana pacijent se može vratiti svom poslu i normalnom životu.


Mrena se danas operira kada pacijent subjektivno nije zadovoljan svojim vidom s naočalama te se ne čeka da „mrena sazrije“ kao što je to bilo potrebno kod starijih operativnih procedura. Tzv. klasična operacija mrene (ekstrakapsularna ekstrakcija leće s implantacijom intraokularne leće u stražnju sobicu) je stara metoda operacije mrene koja zahtjeva veći rez, te je duža rehabilitacija vida i cijeli postoperativni oporavak.


Osim sive mrene, PHACO se danas koristi i u refraktivnoj kirurgiji u svrhu rješavanja dioptrije. Fakoemulzificira se leća, koja ne mora biti zamućena, te se na njeno mjesto ugradi intraokularna leća određene dioptrije da bi se postigla emetropizacija, tj. da pacijentu nisu više potrebne naočale ili leće (engl. clear lens extraction).


Postoji više vrsta intraokularnih leća koje se mogu ugraditi u oko prilikom operacije mrene. Odabir optimalne leće za svakog pacijenta ovisi o zdravlju oka te želji pacijenta. Klasične intraokularne leće su monofokalne leće, koje imaju jedan fokus te omogućuju da pacijent nakon operacije vidi dobro na daljinu bez naočala ali mora nositi naočale za blizinu (ili obrnuto ukoliko to pacijent želi).


Ukoliko je pacijent prije operacije imao astigmatizam (dioptrijsku grešku oka koja je posljedica nepravilne zakrivljenosti rožnice), nakon operacije će morati nositi naočale i za daljinu i za blizinu s cilindričnim staklima.


Ugradnjom torične monofokalne leće pri operaciji, postiže se, kod pacijenata s astigmatizmom, dobar vid na daljinu dok su za čitanje potrebne naočale.


Sve intraokularne leće imaju zaštitu od UV zraka. Postoje i leće koje uz UV zrake, blokiraju i plavo svjetlo koje se smatra čimbenikom rizika za razvoj ili progresiju staračke degeneracije žute pjege, a nazivaju se „žute leće“ zbog svoje boje.


Napretkom tehnologije operacije mrene, razvijale su se i modernije intraokularne leće. Multifokalne intraokularne leće imaju 2 ili 3 fokusa te omogućuju pacijentu nakon operacije mrene dobar vid na različitim udaljenostima bez naočala.