Loading...

Novosti

Jul 09, 2019.

Tumor markeri prostate (TPSA i fPSA)

Svaki muškarac u zrelim godinama trebao bi se upoznati sa značenjem pojma PSA radi očuvanja vlastitog zdravlja.

Više
Jul 01, 2019.

Lipidni Status

Poremećaj metabolizma masti (lipida) u krvi povećava rizik za nastanak ateroskleroze koja ugrožava funkciju vitalnih organa (srce, mozak, jetra, bubrezi). Procenjuje se na osnovu koncetracija holesterola i triglicerida u plazmi.

Više
Jun 25, 2019.

Kako sačuvati vid u zrelim godinama?

akularna degeneracija (AMD) vodeći je uzrok nepovratnog sljepila kod osoba starijih od 65 godina. Ona je povezana sa starošću, a uzrokuje je oštećenje takozvane makule, jednog dijela očne retine.

Više
Jun 11, 2019.

Zaštitite oči od sunca!

Jako sunce tokom ljeta ne šteti samo našoj koži, već i očima. Štetne nisu samo sunčeve zrake, već i vrućina i prašina, stoga je oči tokom vrućih dana potrebno dodatno zaštititi.

Više
Jun 07, 2019.

Dijabetes - Šećerna bolest

Dijabetes predstavlja metabolički problem tj. nemogućnost ili smanjenje mogućnosti ćelija da koriste glukozu iz krvi zbog prestanke ili smanjenog lučenja inzulina od strane pankreasa.

Više
Apr 11, 2019.

Anemija i Ferritin

Nivo željeza u serumu nije niti odgovarajući niti dovoljan pokazatelj anemije. Da bi zaista mogli postaviti dijagnozu sideropenične anemije, potrebno je uz odgovarajuću kliničku sliku, imati i druge, vrlo važne laboratorijske informacije.

Više