02 mar Anemija češće pogađa žene
Umor, glavobolju, iscrpljenost, pospanost, lupanje srca, slabiji apetit i bljedilo, nedostatak zraka i oslabljenu koncentraciju ljudi često smatraju uobičajenim posljedicama današnjeg stresnog načina života. Međutim, malo ko pomišlja na slabokrvnost.
Anemične osobe u krvi imaju smanjen broj crvenih krvnih stanica eritrocita, odnosno koncentraciju hemoglobina (proteina u eritrocitima koji prenosi kisik). Slabokrvnost se može pojaviti zbog raznih uzroka – npr. infekcija, hroničnih bolesti, endokrinoloških poremećaja, nedostatka krvotvornog tkiva u koštanoj srži, manjka folne kiseline i vitamina B12… Ipak, najčešća anemija nastaje uslijed manjka željeza, bilo zbog smanjenog unosa željeza, povećanih potreba za željezom zbog određenih stanja ili zbog gubitka krvi, primjerice obilnijih mjesečnica.
Već nakon pojave prve menstruacije žene su izloženije većem gubitku željeza od muškaraca. Potrebe za željezom povećane su i u trudnoći. I djeca mogu biti sklona gubitku željeza zbog brzog rasta i razvoja, ali i prehrane siromašne željezom. Anemija je česta u starijih osoba koje ju teže podnose zato što su ljudi u zrelijoj dobi podložniji bolestima, tako da anemija dodatno pogorša već postojeću bolest.
Kad je riječ o anemiji zbog manjka željeza, često zaboravljamo koliko je ovaj mineral ključan za naš organizam – osim što prenosi kisik, željezo je građevni dio imunosnih stanica koje nas štite od bolesti, a također je važno za rad mišića i snagu. Stoga je važno da prehrana bude raznolika, s naglaskom na određene namirnice. Primjerice, kombinacijom bobičastog voća te superhranjivog povrća – poput cvekle bogate karotenoidom betalainom, folnom kiselinom, polifenolima i vitaminom C – bolje se raspodjeljuje i iskorištava željezo iz prehrane. Dobrodošli su i prirodni sokovi bez dodanog šećera i konzervansa.
U praksi se pokazalo da osobe koje ne jedu meso mogu imati dovoljno željeza ako im je prehrana dobro izbalansirana pa sadrži ostale namirnice bogate željezom (zeleno povrće, raznovrsno voće, cjelovite žitarice, mahunarke, gljive, orašaste plodove i sjemenke) i vitaminom C koji potiče apsorpciju željeza. Bez obzira na način prehrane, svima se preporučuje dovoljan unos vitamina C kako bi organizam bolje iskoristio željezo.
Odličan je izvor željeza samoniklo bilje – osobito žara i maslačak. Za osobe koje jedu proizvode životinjskog porijekla, dobri su izvori željeza, osim mesa, i iznutrice, žumance jajeta, tuna te morski plodovi. Slaborkvnim osobama preporučuje se smanjiti unos kafe, čaja i gaziranih pića jer sadrže tanin koji sprečava apsorpciju željeza u organizmu.
Pogledaje sve vrste laboratorijskih analiza vezanih za anemiju.